Tudomány

Veszélyeztetett halszörny egy ókori mozaikon

24.hu
24.hu

2011. 09. 15. 14:31

A Földközi-tenger egyik legnagyobb ragadozóját, a fűrészsügért már az ókori rómaiak is nagy becsben tartották, esetenként a halászfaló szörnyet látták benne.

Korábban a témában:

Az Epinephelus marginatus – azaz a fűrészsügér – ma a Földközi-tengerben és Afrika nyugati partjainál él. Erősen veszélyeztetett állatfajta, melynek a múltba nyúló történetét most ókori mozaikok alapján akarják rekonstruálni.

Ősi teleüléseken talált sügércsontok alapján az emberiség körülbelül százezer éve halászhat a “búsképű” halra, így nem csoda, hogy az etruszkok, görögök, sőt a rómaiak is megörökítették példányaikat.

Paolo Guidetti a Salentoi Egyetem tudósa szerint az ókoriak ábrázolásai a hal külsejének fontos változásairól tanúskodnak. Kutatócsapatával 23 mozaikot vizsgált meg, amelyek arról árulkodnak, a fűrészsügér sokkal nagyobb lehetett az ókorban, mint napjainkban.

Az egyik II. századból származó római mozaik, melyet a tuniszi Bardo Nemzeti Múzeumban őriznek, valamiféle tengeri szörnyként mutatja a sügért, aki ha kitátja a száját, akár egy egész halászt megehet.

A mozaikok azt is elárulták, az egykori sügérek sokkal közelebb éltek a partokhoz, a halászok pedig csónakjaikból kinyúlva bottal, illetve szigonnyal fogták meg őket. Sajnos emberre támadó fűrészsügérről nem marad ókori feljegyzés, a művészeti ábrázolások a szakértők szerint mégis elég információt nyújtanak.

Ma a normál méretű fűrészsügérek 50-100 centisre nőnek meg, a nagyobb példányok elérhetik akár a több tíz kilót is. A rekordot egy 40 kilós példány tartja. Nem kizárt, hogy napjainkban még mindig élhetnek a tengerekben akár 160 centiméter nagyságú, tehát emberméretű sügérek is.

fűrészsügér (fűrészsügér, )

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.