Tudomány

Gyorsan terjed a szuper-tbc

Európában található mind a kilenc ország, ahol a legmagasabb a gyógyszerrezisztens tébécé előfordulásának aránya.

A WHO adatai szerint Európában található az a kilenc ország, ahol a legmagasabb a gyógyszerrezisztens tébécé előfordulásának aránya. Ezek egyebek közt Azerbajdzsán, Moldova, Oroszország és Ukrajna.

“Európában senki sem lehet biztos abban, hogy nem fertőződik meg gyógyszerrezisztens tébécével” – hangsúlyozta Ogtay Gozalov, a WHO tisztviselője, aki aggasztónak nevezte a helyzetet.

A WHO terveiben szerepel, hogy 2015-ig diagnosztizálják a gyógyszerrezisztens tébécés esetek 85 százalékát és a betegeknek legalább háromnegyedét kezelik.

Jelenleg Nyugat-Európában csupán a gyógyszerrezisztens tébécés esetek 32 százaléka részesül megfelelő kezelésben, sokan ugyanis idő előtt abbahagyják a gyógyszerek szedését. Ez pedig közrejátszik a gyógyszerek iránt érzéketlen törzsek kifejlődéséhez.

A WHO terveinek megvalósítása, a gyógyszerrezisztens tbc elleni küzdelem 2015-ig 5 milliárd dollárba – 1034 milliárd forintba – kerül, az Egészségügyi Világszervezet reményei szerint 120 ezer életet menthetnek meg. Ugyanakkor a megtakarítások a diagnosztikai és terápiás költségeken 12 milliárd dollárt – 2482 milliárd forintot – tesznek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik