Tudomány

Szupervakcina tbc ellen

24.hu
24.hu

2011. 09. 05. 11:08

Eddig csak egérkísérletekben próbálták ki, de az állatok számára példátlan védelmet nyújtott.

Korábban a témában:

Az Egészségügyi Világszervezet – WHO – adatai szerint a tbc mintegy 1,7 millió ember halálát idézi elő évente, minden harmadik ember fertőzött világszerte.

A tbc-t egy baktérium, a Mycobacterium tuberculosis okozza, az egyetlen ellene használatos vakcina, a BCG védőoltás nem elegendően hatékony.

William Jacobs kutatásvezető, a New York-i Albert Einstein orvosegyetem munkatársa és csoportja azt vizsgálta, hogy a tbc baktériuma miként kerüli meg az emberi immunrendszert.

Az állatkísérletekben a Mycobacterium smegmatis fajjal dolgoztak, amely ártalmatlan az emberre, viszont nagy dózisban halálos az egerekre. Létrehozták az M. smegmatis egy olyan változatát, amelyből hiányzik az ESX-3 jelű gén, amely lehetővé teszi a baktériumnak, hogy betörjön a befogadó szervezet immunrendszerébe.

Amint várható volt, a genetikailag módosított baktérium nem fertőzte meg az egereket, amelyekbe befecskendezték nagyobb dózisban.

A szóban forgó gén nélkül a baktérium nem volt képes átjutni az állatok immunrendszerén, amely ugyanazokkal a T-sejtekkel lépett fel ellene, amelyeket egy sikeres tbc-vakcinának is aktiválni kellene. Amikor azonban az ESX-3 gént az M. tuberculosis genetikai állományából távolították el, maga a baktérium is elpusztult, így nem használhatták tovább vakcinakutatási célra.

A következő lépésben Jacobs és munkatársai a két baktérium hibridjét állították elő úgy, hogy az M. tuberculosis baktériumból kivett ASX-3 géneket az M. smegmatis baktérium génállományába illesztették be.

Az egerek a hibrid baktérium ellen is sikeresen védekeztek, majd amikor nyolc héttel később a számukra is halálos tuberkulózis baktérium nagy dózisával fertőzték meg őket, a “vakcinált” állatok jelentős védettséget mutattak vele szemben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.