Tudomány

Óriásvírust fogtak az óceánból

A Megavirus chilensis tízszer, hússzor hosszabb, mint egy átlagos vírus.

Megtalálták a világ legnagyobb vírusát. 0,7 mikrométer átmérőjű vírust Chilében halászták ki. Lekörözi még a rekorder Mimivirust is, amit az Egyesült Királyságban őriznek 1992 óta.

A Megavirustól egyébként nem kell félni, a róla szóló tanulmány szerint csak amőbákat, a tengerben szabadon lebegő egysejtűeket fertőzi meg.

“Sokkal nagyobb, mint néhány baktérium” – állítja Jean-Michel Claverie az Aix-Marseille Egyetem professzora, aki a BBC NEWS-nak nyilatkozott a felfedezésről. “Megtekintéséhez még csak elektronmikroszkópra sincs szükséges, egy közönséges fénymikroszkóppal láthatóvá válik”.

Az óriásvírus DNS-nek vizsgálata azt mutatja, hogy több mint ezer gént tudhat magáénak, melyekkel az amőbákra szakosodva speciálisan épül be azok testébe, majd ott szaporodik. Kísérletek bebizonyították, nem csak a sós vízi amőbákat kedveli, az édesvízi egysejtűeket sem veti meg.

Jean-Michel Claverie professzor szerint a mai virológusoknak nyitottabbnak kell lenniük a világra, mint hogy csak az emberi, állati és növényi fertőzésekre koncentrálnának.

Izgalmasak az óceáni vírusok is, amelyek nagyban befolyásolják a tápláléklánc legalján élő mikroszkopikus élőlények sorsát. Alig tudunk róluk valamit, mégis egy egész ökoszisztémát felboríthatnak, ha pusztító járvánnyal sújtják az egysejtűvilágot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik