Tudomány

“Hamis” az egyetlen exobolygófotó?

A Fomalhaut b az egyik első és egyetlen közvetlenül lefényképezett exobolygó nem biztos, hogy az, aminek látszik.

2008-ban a Kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója Paul Kalas egy vándorló fénypöttyöt vett észre a Hubble űrteleszkóp 2004-ben és 2006-ban egy csillag környezetét mutató felvételein.

A képen látható fényes objektum az űrkutatásban Fomalhaut b néven vált ismertté, mint az első és egyetlen közvetlenül lefényképezett exobolygó.

A Fomalhaut b elvileg a 25 fényévnyire található α Piscis Austrini körül kering. Keringési idejét 872 évre jósolták. Már korábban is nagyobb volt, hogy becsült tömegéhez – 1,3-2 Jupiter-tömeg – képest túl fényes, holott túl távol, 120-szor olyan messzire mozog csillagától, mint a Föld a Naptól.

A problémát csak tetézi, hogyha láthatóak lennének az exobolygók optikai módszerekkel is, akkor már a 2008-as felfedezés óta hemzsegne a csillagászat távoli naprendszerekben keringő bolygókról készült felvételektől.

Éppen ezért, úgy döntöttek a csillagászok újabb próbát tesznek a Fomalhaut b-vel, és a csillagról készült 2010-es felvételekbe is belekukkantottak.

Az eredmények hamar kiderültek, szeptember 12-én bejelentették az Extrém Naprendszerek II. konferenciáján wyomingi Moranban, hogy valami baj van a bolygóval. Nevezetesen arról számoltak be, hogy a Fomalhaut b egészen máshol tűnt föl mint ahol egy bolygó esetében várták volna.

Ray Jayawardhana a Torontói Egyetem munkatársa kétségbe vonta a Fomalhaut b exobolygó létét, szerinte a folt nem planéta, hanem egy átmeneti porfelhő a csillag körül vagy egy kis még kialakulatlan csillag, ami nem fénylett föl még eléggé.

Akármi is legyen az a látványos fénypötty, a Fomalhaut b körüli viták várhatóan 2012-ben fognak csak elcsitulni. Ekkor ugyanis a Hubble űrtávcső ismét a csillagot és környezetét veszi célba, és végre “pontot tesz” az ügy végére.

Az idegen bolygók utáni kutatásokban nem ez lenne az első felfedezés, amit később megingattak. A Gliese 581g exobolygót mint az első Földszerű lakható bolygót jelentették be a csillagászok 2010 őszén. Megtalálását követő két héttel későbbi mérések azonban kétségbe vonták létezését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik