Tudomány

Meteoreső várható szombat este

A szombat estére előrejelzett Drakonida maximumban akár óránként 600 meteor hullhat. A kérdés csak az: hogy az égi tüneményből a záporok és a Hold miatt láthatunk-e valamit?

Holnap este tíz órakor érkezik a Drakonida meteorraj maximuma. A meteorok 21P/Giacobini-Zinner üstökösből származnak. Egy valódi XX. századi üstökösrajról van szó, 1900 előtt lényegében nem is létezett.

Legnagyobb aktivitását 1933-ban produkálta, akkor az európai megfigyelők percenként 200-300 meteort láthattak. 1946-ban megismételődött a látványos csillageső, akkor a Drakonidákból Földre érkező törmelékdarabok közül 50-60 meteor égett el a légkörben egy perc alatt.

A meteorrajt minden évben nagy reménnyel várják vissza azóta is a megfigyelők.

A LiveScience portál a 2011-es október 8-i kitörésnél 1000 meteort becsül óránként, magyar előrejelzések az óránkénti 100 meteor észlelhetőségét feltételezik, az International Meteor Organization szervezet az egy percre jutó meteorok számát egyre vagy annál kevesebbre teszi.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint szombatra az ország egész területén záporok várhatóak. Az erős felhősödés eltakarhatja szombat éjjel tíz órakor az eget, és emiatt előfordulhat, hogy az év talán leglátványosabb csillaghullásából végül nem lehet látni semmit.

Kevesebb problémát okoz a holdfény, de ha mégse felhősödne be az ég, mégis csökkenteni fogja a láthatóságot. Október 8-án ugyanis telihold közeli fázisban (90%-os a fényessége) jár égi kísérőnk, így a légkörben elégő meteoroknak az egy részét az amatőr megfigyelők számára láthatatlanná teszi.

A hullócsillagok szabad szemmel is követhető jelenségek. A nevükkel ellentétben valójában nem csillagok, hanem űrbéli igen apró kő- és pordarabok, melyek nagy sebességgel ütközve a Föld légkörével felhevülnek és elégnek, úgy hogy soha nem érik el a bolygó felszínét.

ÍGY NÉZD A HULLÓCSILLAGOKAT!

A meteorok a Draco, Sárkány csillagkép irányából látszanak jönni. A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti ágyra, meg egy jó hálózsákra.

Lehetőleg ne a zentitet bámuljuk! A Hold felé eső égboltrészen értelemszerűen kevesebb hullócsillag látható majd.

Ha nem vagy otthon a csillagképek felismerésében a Draco csillagképet könnyen megtalálhatod okostelefonoddal a Google Sky alkalmazás segítségével vagy a számítógépedre ingyenesen letölthető Stellarium programmal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik