Tudomány

Meteoreső várható októberben

A jövő hónap elején újra "megszaporodnak" a hullócsillagok. Október 8-án pedig akár 100 meteor is felvillanhat óránként az égen.

Aki kihagyta az augusztusi csillaghullást, annak is van még remény az évben egy “kiadós meteorzáporra”, mivel október elején a Drakonida meteorrajon – a 21P/Giacobini-Zinner üstökös maradványain –  keresztül halad bolygónk útja.

Érdemes már most megírni a kívánságlistát, mert a Drakonida rajt hiába kevésbé ismerik laikus körökben, már többször meglepte a megfigyelőket.

Sajnos, ahogy a Perseidák – az augusztusi csillaghullás – esetében megtapasztaltuk, idén a Drakonidák láthatóságát is nagyban befolyásolja majd a teliholdhoz közeli holdfázis.

A meteorok érkezése északnyugati irányból várható. Az esemény hiába követhető viszonylag jól Európából – hazánkban nagyjából október 8-án 22 órakor látható a legtöbb hullócsillag -, a 90%-os fényességében tündöklő telihold fénye elrejti szemünk elől a meteorok egy részét.

A LiveScience hírportál szerint akár 1000 meteor is felbukkanhat óránként, a magyar előrejelzések azért sokkal hihetőbben csak 100 meteor észlelhetőségét feltételezik, az International Meteor Organization – Nemzetközi Meteorészlelési Szervezet – az egy percre jutó meteorok számát egyre vagy annál kevesebbre teszi.

A Drakonidák 1933-ban és 1946-ban okoztak igazán meglepetést. Az akkori meteorészlelőknek valóságos “csillag-záporban” lehetett részük, ugyanis egy óra alatt nagyjából a rajhoz tartozó tízezer törmelékdarab lángolt fel pillanatokra az égbolton.

A NASA előrejelzései alapján a meteorraj károsíthatja a Nemzetközi Űrállomás és a Hubble űrtávcső berendezéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik