Tudomány

Diktátorok a “halálos ágyon”

Egy morbid galéria kering a neten a modern kori történelem legellentmondásosabb politikai vezetőiről.

A Discovery News online portál kihasználva a bin Laden halálát övező médiaérdeklődést, a történelem nagy és ellentmondásos politikai alakjainak haláluk után készített fotóit tette közzé.

A galériát Benito Mussolini és felesége, Claretta Petacci meglincselt holttestéről 1945. április 29-én készített kép “nyitja meg”.

A sorban következőként Lenint láthatjuk halálos ágyán 1924-ben, ötvenhárom éves korában. Lenint bebalzsamozták, és ma is a moszkvai Vörös téri mauzóleum kuriózuma.

Sztálint szintén a Lenin Mauzóleumban ravatalozták fel, de később mégis eltemették a testét. A koporsóba helyezett holttestéről azonban készült fotó.

Egy 1945-ből keringő, állítólag a halott Adolf Hitlert mutató képről a mai napig nem tudják eldönteni, valóban a diktátort ábrázolja-e.

Che Guevara kilóg a sorból, hiszen nem volt diktátor, csak forradalmár és gerillavezér, politikai megítélése sem egyértelműen negatív. Halála után, 1967-ben készült fotóján úgy tűnik, mintha a harcos még mindig élne. A kép nem elsősorban halálának bizonyítéka lett, hanem sokan párhuzamba állították Jézus Krisztus reneszánsz kori ábrázolásaival. “Olyan, mintha a halott Che Guevara ránézne gyilkosaira, és megbocsátana nekik, világgá kürtölve, hogy aki egy eszméért hal meg, a szenvedés felett áll” – írta róla Jorge Castaneda Che Guevara életrajzában.

Francisco Franco, a spanyol fasiszta diktátor 1975-ben hunyt el. A ravatalon őt is megörökítették az utókornak. Hasonlóan, ahogy a kínaiak vezetőjét, Mao Ce-Tungot.

Az iraki vezetőt, Szaddám Huszeint 2006. december 30-án gyilkolták meg. A kivégzésről készült kegyetlen képkockákat az iraki kormány hozta nyilvánosságra.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ellentmondásos történelmi vezetők haláluk után készült fotói (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik