Tudomány

Rockra műt a sebészek fele

Már az ókori görögök is lanttal ruházták fel gyógyító istenüket: Apollót. Egy új kutatásból kiderült, a modern kor doktorai sem vetik meg munkájuk közben a zenét.

A legújabb kutatások szerint azok a sebészek, akik zenére dolgoznak nyugodtabbak és kevesebb hibával végzik beavatkozásaikat, mint azok a társaik, akik csendben műtenek.

A zenére műtő orvosok teljesítménye azért lehet hatékonyabb, mert a muzsika kikapcsol, oldja a stresszt, és segít összpontosítani. A zene a körülbelül eltelt idő megbecsülésére szintén alkalmazható anélkül, hogy siettetné az orvost, mint ahogy az a munkatárs tenné, aki időközönként közli a hátlévő időt.

És hogy milyen zenét szeretnek az orvosok? A felmérések alapján paletta igen vegyes, van, aki a klasszikusokra esküszik, van, aki a rockot, van, aki az elektronikus zenét részesíti előnyben. Egy új angol felmérés szerint az esetek felében a sebészek a gyorsabb ütemű rockot hallgatnak, 17 százalék műt popzenére, 11 százalékuk pedig a klasszikust választja.

Fontos azonban műtét előtt a kollégákkal is egyeztetni a beavatkozás alatt hallgatandó zenét, mivel abból semmi jó nem származik, ha a sebész house-ra lelkesen “pörögve” végzi a metszéseket, mialatt az altatóorvos legszívesebben dugókat nyomna a fülébe, vagy kimenekülne a műtőből, és akkor még a páciensről nem is beszéltünk.

Egy biztos, ha a muzsika zavarja a kommunikációt és a páciens ellátást, azonnal ki kell kapcsolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik