Tudomány

Üreges a Merkúr?

A NASA legújabb adatai alapján mégsem annyira halott a Merkúr bolygó felszíne, mint ahogy azt eddig gondolták.

A NASA Messenger űrszondája fénylő gödröket fényképezett le a Merkúr felszínén, ami nagyon meglepte a tudósokat.

A Merkúrról eddig annyit tudtak a bolygók geológiájával foglalkozó szakértők, hogy felszíne nagyban hasonlít a Holdéra, kiterjedt tengerszerű síkságok és sok kráter jellemzi.

A bolygó geológiájáról alkotott tudásunkat a 2008-ban induló Merkúrról adatokat szolgáltató Messenger szonda adatai írhatják felül, mely szerint az égitest felszíne sokkal változatosabb, mint a Marsé vagy a Holdé, sőt az is előfordulhat, hogy valamennyi vulkáni aktivitásra utaló jeleket találhatnak.

A Messenger szonda eddigi felfedezései a Merkúr sziklái között illékony elemek jelenlétét mutatták ki, továbbá a nagy felbontású felvételeken kiderült titokzatos fényes foltok és szabálytalan alakú gödrök is megtalálhatóak a felszínen.

Előfordulhat, hogy a Merkúr sziklák sokkal több illékony elemet tartalmaznak a vártnál, üregeikben gőz keletkezik, mely felszabadul a felszínre, szivacsot struktúrát hagyva maga után a kőzetben.

A párolgást a mikrometeoritok és a napszél töltött részecskéi is előidézhetik, de meglehet, hogy vulkáni gázokról van szó, és a fagyott szilárd talaj alatt láva folyik.

Mindkét elmélet szerint illékony anyagok bujkálnak a felszín alatt, és ha ez valóban így van, akkor újra kell magyarázni a bolygó rétegződését, de annyi még mindig biztos így, hogy a Merkúr kétharmadát még mindig egy gigantikus fémmag alkotja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik