Tudomány

Új kőzetek az űrből

Meteoritokban eddig teljesen ismeretlen ásványokat találtak: krotitot és wassonitot.

A krotitot tartalmazó követ Alexander Krot, a Hawaii Egyetem meteorit szakértője gyűjtötte össze nyolc évvel ezelőtt Észak-Afrikában. A kutató akkor még nem sejtette, hogy egy teljesen új ásványi anyag birtokosa lett. A közelmúltban azonban egy vizsgálat során egy furcsa rizsszem alakú kőzetre lettek figyelmesek, mely első ránézésre egy repedt tojásnak tűnik.

Laboratóriumi elemzések során kiderült, egy teljesen új ásványról, a krotitról van szó, mely kalcium-alumínium-oxidból tevődik össze, 1500 Celsius fok hevítés hatására nagyon alacsony nyomás alatt keletkezik. A krotithoz hasonló szintetikus anyagot betonkészítésre használják.

A másik új ásvány a wassonit John T. Wassonról kapta a nevét. A wassonitot tartalmazó űrből pottyant követ Los Angelesben azonosították. A meteoritot eredetileg az Antarktiszon találták 42 évvel ezelőtt, és a Yamato 691 jelzéssel látták el. Pár évvel ezelőtt kaliforniai tudósok furcsa, mikroszkopikus kristályokat fedeztek fel a Yamato meteorit belsejében.

A kristályok olyan aprók – mindössze 50 – 450 nanométeresek – voltak, hogy a közelmúltig nem volt lehetőség meghatározásukra.

Egy japán tudóscsapat – a Nakamura-Messenger – fókuszált ionsugaras géppel vett mintát a sziklából. Ezután azonosították a kristályok kémiai szerkezetét. Az wassonit két elemből, titánból és kénből tevődik össze 1:1 arányban, hosszúkás romboéderes struktúrában.

A tudósok feltételezik, hogy mindkét új ásvány a Naprendszer születésével egyidős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik