Tudomány

Előkerült Einstein leszállókártyája

24.hu
24.hu

2011. 05. 11. 08:42

Nyolcvan esztendőn át egy raktárban porosodott Albert Einstein leszállókártyája. Az okmányt Liverpoolban állítják ki.
Korábban a témában:

Albert Einstein 1933-ban hagyta el Németországot. Mielőtt az Egyesült Államokba utazott volna az angliai Doverbe tartott, ahol kitöltötte azt a leszállókártyát, melyet londoni Heathrow repülőtéren találtak meg 80 év után.

A kártya tanúsága szerint Einstein 1933. május 26-án már lemondott német állampolgárságáról, és nemzetiségét svájcinak tüntette fel.

1933-ban lett Adolf Hitler kancellár, kormányzásának egyik első döntése értelmében eltávolították a zsidókat és a politikailag gyanús állami alkalmazottakat. Einsteint azzal vádolták, hogy „zsidó fizikát” művel, a „német árja fizikával” szemben.

A nácizmussal rokonszenvező fizikusok hiteltelenné próbálták tenni az elméleteit, és politikai feketelistára helyezni azokat a német fizikusokat, akik azokban hittek.

1932 decemberében Einstein úgy döntött hogy az USA-ba költözik, végül 1936-ban valóban így tett. De a leszállókártyáján feltüntetett svájci állampolgárságát élete végéig megtartotta.

A ma már hihetetlenül értékes papírdarab a Liverpooli Merseyside Tengerészeti Múzeum tulajdonába került, az okmány a nagyközönség számára is megtekinthető.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk Einstein leszállókártyájáról (New Scientist)
Tudj meg többet Einstein életéről! (Wikipedia)
A Leideni Egyetem Einstein archívuma (leidenuniv)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2011. március 4.
A Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ főbejárata a VII. kerületi Péterfy Sándor utcában. A felvétel 2011. február 25-én készült. 
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.