Tudomány

Erőszakossá válnak a halak a szűk akváriumban

24.hu
24.hu

2011. 09. 26. 07:26

Börtönklakókhoz hasonlóan kezdenek viselkedni az akváriumok lakói - derítették ki amerikai kutatók.

Korábban a témában:

“Úgy tűnhet, hogy nincs túl nagy jelentősége, miként is érzik magukat az akváriumok lakói, ám ha figyelembe vesszük, hogy milyen sok díszhalat tartunk fogságbancsak az Egyesült Államokban 182,9 milliót -, a kérdés egészen más megvilágításba kerül” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító David Oldfield biológus.

A kutató kollégáival összehasonlította, hogy miként viselkedik a citromsügér – Amphilophus citrinellus – különböző környezetben – természetes élőhelyén, a nicaraguai krátertóban, egy nagy mesterséges folyamban az állatkertben, valamint olyan méretű akváriumban, amilyent a lakásba szokás vásárolni.

A kutatók az agresszivitást a citromsügérek egymás elleni támadásai számában mérték, amelyeket legalább egy másodperc választott el egymástól. “Erőfitogtatásként” értékelték azonban a halak “uszonylobogtatását” is.

Mint kiderült, az agresszivitást jelentősen csökkentette, ha nemcsak megnövelték a tartály méretét, de növényzet telepítésével, kövek és egyéb “tereptárgyak” elhelyezésével búvóhelyeket is képeztek az akváriumban.

David Oldfield a kutatásokkal kapcsolatban kiemeli, hogy a vizsgálat segít jobban megérteni az emberek magatartását, amikor különféle társadalmi közegbe kerülnek.

“A börtönökben tapasztalható erőszak részben a szűkös térrel és ingerszegény környezettel magyarázható.” – fogalmazott David Oldfield.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.