Tudomány

Erőszakossá válnak a halak a szűk akváriumban

Börtönklakókhoz hasonlóan kezdenek viselkedni az akváriumok lakói - derítették ki amerikai kutatók.

“Úgy tűnhet, hogy nincs túl nagy jelentősége, miként is érzik magukat az akváriumok lakói, ám ha figyelembe vesszük, hogy milyen sok díszhalat tartunk fogságbancsak az Egyesült Államokban 182,9 milliót -, a kérdés egészen más megvilágításba kerül” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító David Oldfield biológus.

A kutató kollégáival összehasonlította, hogy miként viselkedik a citromsügér – Amphilophus citrinellus – különböző környezetben – természetes élőhelyén, a nicaraguai krátertóban, egy nagy mesterséges folyamban az állatkertben, valamint olyan méretű akváriumban, amilyent a lakásba szokás vásárolni.

A kutatók az agresszivitást a citromsügérek egymás elleni támadásai számában mérték, amelyeket legalább egy másodperc választott el egymástól. “Erőfitogtatásként” értékelték azonban a halak “uszonylobogtatását” is.

Mint kiderült, az agresszivitást jelentősen csökkentette, ha nemcsak megnövelték a tartály méretét, de növényzet telepítésével, kövek és egyéb “tereptárgyak” elhelyezésével búvóhelyeket is képeztek az akváriumban.

David Oldfield a kutatásokkal kapcsolatban kiemeli, hogy a vizsgálat segít jobban megérteni az emberek magatartását, amikor különféle társadalmi közegbe kerülnek.

“A börtönökben tapasztalható erőszak részben a szűkös térrel és ingerszegény környezettel magyarázható.” – fogalmazott David Oldfield.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik