Belföld

Műhold okozta kárra is fizet a biztosító?

Egyelőre nem tudják, hova zuhan péntek este az UARS. A NASA szakértői szerint 1:3200-hoz az esélye, hogy bárkit megsebesítsen.

Péntek este a Földre zuhan a NASA irányíthatatlan műholdja, az UARS. Azt, hogy valóban hová esik az közvetlenül csak a légkörbe érkezés előtt két órával tudják megjósolni. Annak a valószínűsége, hogy egy emberben kárt okozhatnak a műhold egyes részei a szakértők szerint 1:3200-hoz. A legnagyobb objektum, ami “túlélheti” a légkörben való égést a műhold üzemanyagtartálya. A szerkezet maga közel hat tonna súlyú a legnagyobb Földbe csapódó rész feltételezhetően 160 kg lesz.

Bár nem valószínű, hogy a NASA műholdjának érkezése sűrűn lakott területeket érint, és a Magyarország területére történő becsapódás esélye elhanyagolható mértékű, jó tudni, hogy a biztosítási védelem vonatkozhat ehhez hasonló, nem mindennapi eseményekre is” – mondta el a hír kapcsán a Napi Gazdaságnak Vereczki András, az AEGON Magyarország vezérigazgató-helyettese. Az AEGON lakásbiztosítási szerződéseiben ugyanis – tette hozzá – szerepel az “idegen jármű ütközése” biztosítási esemény, amely szerint biztosítási eseménynek minősül és megtéríti a biztosító.

Ha pedig a becsapódással összefüggésben tűz vagy robbanás történik, akkor az ezek által okozott károkat a tűz és robbanás mint alapbiztosítási esemény alapján téríti meg a biztosító. Ha netán a becsapódó alkatrészek személyi sérülést is okoznak, akkor ezek a károk balesetbiztosítás alapján, a szerződések szerinti biztosítási összegig térülnek – írja a lap.

Így zuhanhat a Földre az UARS:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik