Nagyvilág

Bezárkózásra kérik Észak-Olaszország lakóit a műhold miatt

Az olasz hatóságok azt ajánlják, hogy a házakon belül is maradjanak az alsó szinteken, a tartófalak közelében.

Az olasz polgári védelem arra kérte pénteken Észak-Olaszország lakóit, hogy az éjjel lehetőleg zárkózzanak be a lakásukba, mert megnőtt az esélye, hogy erre a területre zuhannak le egy műhold roncsai. Az érintett – Piemonttól Friuli Venezia Giulia régióig terjedő – terület lakosainak azt ajánlják, hogy ne menjenek ki a szabadba, és a házakon belül is maradjanak az alsó szinteken, a tartófalak közelében.

A tudományos-technikai bizottság becslése szerint csütörtök estétől péntek délre a 0,6 százalékról 1,5 százalékra emelkedett annak az esélye, hogy egy vagy több darab észak-olasz területen csapódik be.

Az 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű UARS amerikai tudományos műhold legnagyobb “visszatérő” darabja várhatóan 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű lesz. A többi elég a légkörben.

A hatóságok azt is ajánlják, hogy ha valaki ilyen roncsdarabra bukkan, ne menjen húsz méternél közelebb hozzá, mert mérgező gázok szabadulhatnak fel belőle.

Az amerikai űrkutatási hivatal a hét elején figyelmeztetett arra, hogy a kisebb autóbusz nagyságú műhold darabjai valószínűleg szeptember 22. és 24. között becsapódnak bolygónk felszínébe, de nem tudni pontosan hol és mikor. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, 1:3200-hoz az esélye annak, hogy bárkit is megsebesítsen a becsapódó részelemek valamelyike.

Közép-európai idő szerint péntek este a NASA módosította a roncs pályájára vonatkozó számításait, és az Egyesült Államok területét is érintetté nyilvánította, amit az előző nap még kizárt.

“A műhold irányultsága láthatóan megváltozott, és most lassabban ereszkedik” – közölték. A leérkezés ennek megfelelően későbbre és máshová tevődik át. Nem zárható ki, hogy az Egyesült Államok területét is érinti. A leérkezés a keleti parti idő szerint péntek késő éjjel vagy szombat kora hajnalban lesz. Ez közép-európai idő szerint a szombat reggeli órákra esik.

Az UARS eredeti Föld körüli pályája az Egyenlítőtől északra és délre is az 57. szélességi fokig terjedő területek fölött haladt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik