Tudomány

Újjáépítik a Titanicot?

A National Geographic Channel egyik új sorozatában eredeti alapanyagokból építenék föl ismét az 1912-ben elsüllyedt óceánjárót.

Az Építsünk Titanicot! sorozat első részét 2011. október 18-án vetíti először a National Geographic Channel. A sorozatban nem akármilyen vállalkozásra szánja el magát egy mérnökökből és munkásokból álló lelkes csapat.

Amellett, hogy a sorozat öt része feleleveníti az elsüllyedt luxushajó történetét és a XX. század elejének légkörét, meg is építenék benne a hajó legjellegzetesebb részleteit, korabeli anyagok felhasználásával az eredeti eljárásokat utánozva.

Kiderül tehát hamarosan, hogyan lehetett száz évvel ezelőtti módszerekkel meghajlítani egy 900 Celsius fokos, vörösen izzó vasdarabot kézzel, továbbá miként hordták a szenet egy hegy gyomrából az ipari forradalom végén – olvasható a Múlt-kor történelmi hírportálon.

Az RMS Titanic korának legnagyobb óceánjárója volt. Elsüllyeszthetetlennek gondolták. 1912 áprilisában indult Southampton kikötőjébe New York felé 2207 utassal. Április 14-én éjfél előtt nem sokkal jéghegynek ütközött. A hajó végül két darabra törött, több órán át süllyedt a mélybe. Egyes források alapján 1494, mások szerint 1517 ember veszett oda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik