Tudomány

Azonosították a Titanic-babát?

Majdnem száz év után sem egyértelmű, ki lehetett a halifaxi temetőben nyugvó, a luxushajó-tragédiában életét vesztő kétéves kisfiú.

Azután, hogy a Titanic személyszállító óriáshajó 1912. április 15-én elsüllyedt, a Mackay-Bennett-öbölben egy szőke hajú 2 éves fiúcskát húztak ki az Atlanti-óceánból.

Az azonosítatlan testet Halifaxban Új-Skóciában temették el, fejfájára az “ismeretlen gyermek” nevet vésték.

A hullámsírba veszett utazók egy részének személyazonosságát még mindig nem sikerült pontosítani. Így történt, hogy a szőke kisfiút kétszer is helytelenül ismerték fel.

Sokáig úgy vélték, Gösta Leonard Pålsson svéd kisfiú lehetett, és így egy Alma Pålsson nevű hölgy és családja mellett hantolták el.

Ryan Parr az ontarioi Lakehead Egyetem docense a kis test exhumálása után DNS-összehasonlító elemzésével megállapította, a svéd hölgy nem a kisfiú édesanyja.

A tudósok következő tippje Eino Viljami Panula, egy 13 hónapos finn kisfiú volt. A szakértői elemzés azonban bebizonyította, a gyermek a fogai alapján idősebb 13 hónapnál, így kizárt, hogy Eino lenne.

A tragédia most úgy tűnik megoldódni látszik. Az ismeretlen gyermekről úgy tartják, az angliai Sidney Leslie Goodwin lehet. Sidney a legendás hajón öt testvérével és szüleivel a fedélközben utazott. A család mind a nyolc tagja a luxushajó tragédiájában vesztette életét.

AJÁNLOTT LINKEK:

Titanic-expedíció: első képek a roncsokról (Hír24)
Bővebben a gyermek azonosításáról (LiveScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik