Tudomány

Holnap rendezik a Kutatók Éjszakáját

Lennél-e egyetlen estére helyszínelő, meteorológus, preparátor vagy csillagász?

Szeptember 23. péntek éjszaka idén is a tudományoké, ez azt jelenti, hogy az ország 55 pontján csatlakozhatsz estétől egészen hajnalig a különböző tudományterületekhez kötődő programokhoz.

Az egész napos fesztiváljellegű ingyenes esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói pálya népszerűsítése. Éppen ezért kipróbálhatod, milyen csillagász, genetikus, helyszínelő, preparátor vagy meteorológus lennél.

A budapesti Gödör Klubban bepillanthatsz a mikrokozmosz mélyére. A Semmelweis Orvostudományi Kutatóközpontban bemutatják a világhíres magyar találmányt, az onkokést és az elektronikus orrot.

A Covinus Egyetemen a genetikailag módosított növényeké és például a fűszereké lesz a terep, az ELTE-n megelevenednek a jégkorszak állatai (itt lehet preparálni eredeti fogakon!).

Ha a helyszínelő-sorozatok nagy rajongójának tartod magad, érdemes ellátogatnod a Semmelweis Egyetemre, ahol gyakorlati bemutatókon keresztül tárul fel, hogyan is dolgozik egy igazi bűnügyi orvos. A halottvizsgálat és a boncolás sem tabu ezen az éjszakáján.

A “kütyübarátoknak” megnyílik az Ericsson Science Park, ahol a szervezők délután négy órától várják a közönséget. Várható virtuális focimeccs, programozott LEGO robot csata, ki lehet próbálni a szemüveg nélküli 3D-tévézést. Sőt kiállítják Ferenc József első Ericsson telefonját.

A budai Várban az Olymposra, Mátyás király udvarába, a régi Budapestre és Sherlock Holmes Londonjába vivő virtuális sétákat tehetnek a résztvevők.

A Kutatók Éjszakáján vidéken is “zajlik a tudomány”. Több száz program mellett Debrecenben bemutatkozik a magfizika. Sopronban kiszámíthatod ökológia lábnyomodat. Egerben megkedvelheted a denevéreket. Pécsett a villámok zenélnek.

Martonvásáron kiderül, miért érdemes kukoricát enni. Szegeden meteorológussá válhatsz. Kecskeméten, Baján, Egerben, Győrben, Szombathelyen, Pécsett, Székesfehérváron és Miskolcon csillagászati programokkal várják a látogatókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik