Tudomány

Kutatók éjszakája: péntek este

Robotfoci, agyműtét, twitterező fa, tudósdivat, hipnózis és Puli a Holdon. Idén szeptember 24-én rendezik a Kutatók éjszakáját.

A kutatók nem elefántcsonttoronyban élő, zárkózott emberek, hanem a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek.

Ezt mutatja be immár ötödik alkalommal a Kutatók Éjszakája, ahol több mint nyolcszáz programon közel ezer kutató bizonyítja be a nagyközönség számára, hogy a tudomány érdekes, és tanulni sohasem késő.

A rendezvény 24 város 43 intézményében zajlik párhuzamosan, így izgalmas és különleges programokra lehet számítani Soprontól Budapesten át Debrecenig.

Ingyenes, interaktív kísérletek, előadások, kiállítások, intézménybejárások ismertetik meg az érdeklődőket a tudomány világával.

Egerben LEGO-robotokat állítanak ki, lesz éjszakai lepkefigyelés.

Miskolcon mágneses levitáció és bányalátogatás várja az érdeklődőket.

Martonvásáron intim titkokat tudhatunk meg a búzafélék életéről. Mosonmagyaróváron látványos konyhai kísérletekben szórakozhatunk.

Pécsett világító állatokat és növényeket tesznek ki.

Sárospatakon ki lehet próbálni a hipnózist.

Sopronban a jövő informatikája kínál programoma.

Százhalombattán életre kel az őskor.

Szegeden festéklézet és szőrös húsevő növények várják a látogatókat.

Csillagászati távcsöves megfigyelést tartanak: a Budapesti Műszaki Egyetemen és a Millenárison, valamint Kecskeméten, Győrben, Szombathelyen, Pécsett, Székesfehérváron és Miskolcon.

Megnyitja kapuit az a bajai csillagvizsgáló, ahol nemrégiben szupernóvát fedeztek fel.

A központi budapesti programoknak a Millenáris ad otthont. Itt mutatkoznak be a tudósblogok szerkesztői, láthatóak a KIBU izgalmas installációi, a B csarnok színpadán a sci-fi-irodalom ihlette tudományról hallgathatunk előadást, megtudhatjuk, hogyan kapcsolódnak az agyhullámok a kreativitáshoz, és mik a szerencsejátékok matematikai és pszichológiai alapjai. Először itt lehet Pulit küldeni a Holdra. A látványért a Medence csoport VJ-i felelősek.
a Corvinuson megismerhetünk belülről egy mikroszaporító labort.

Az ELTE-n robotpartnerekkel játszhatunk labirintusjátékot és egyes pálinkafajták is harca kelnek. A BME-n ismét kinyílik a Nukleáris Technikai Intézet Oktatólaborja, és közelről láthatunk egy mini-atomreaktort.

A Semmelweis Egyetemen tudományos lézershow és molekuláris muzsika vár, a Pázmányon megtekinthetőek a népszerű robotfoci- és robotikai kutatások.

Az Óbudai Egyetem Mérnöki Karán egy felújított T-modellel, sikerének titkával és a kézgeometriai azonosítás módszerével ismerkedhetünk.

Az Országos Idegtudományi Intézet agyműtétvideót mutat be, de megtudhatjuk, miért csikorgatjuk a fogunkat, vagy mitől remeg a kezünk.

Az Ericsson Magyarország az első hazai nyilvános élő LTE – Long Term Evolution (4G) mobiltechnológiai bemutatónak ad otthont, továbbá a nagyközönség számára megnyitja különleges fejlesztő laboratóriumait, bemutatja az ericssonos munkatársak hobbiból megalkotott szerkezeteit.

Távközlési/mobiltelefónia minikiállításán erre az alkalomra Budapestre hoz egy twitterező fát, 3D-kamerát és tv-képernyőt is.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítványnál nem a főzőversenyhez puffasztják a fémhabot. A Barabás Villában az innovációk mellett a múltba tekintünk, megismerhetjük a kutatói divatot Archimedestől a Curie házaspárig – Fábry Sándor konferálásában.

A Klebelsberg Kultúrkúriában IQ akadályverseny és borkóstolás lesz, a Collegium Budapestben a Föld és a Mars rejtélyei várják az érdeklődőket.

A felsoroltakon kívül még rengeteg program várja a kutatók és a tudomány iránt érdeklődőket.

AJÁNLOTT LINK:
Kutatók éjszakája

A regisztrációköteles programokra pénteken 10 óráig lehet jelentkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik