Tudomány

Rekordot döntöttek a kutatók

Minden várakozást felülmúlt a pénteki Kutatók éjszakája rendezvényeinek látogatottsága: csak Budapesten közel tízezer érdeklődő fordult meg.

A Kutatók éjszakája, amelyet 2005 óta szeptember utolsó péntekén tartanak az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával, a földrész számos városában megrendezett tudományos fesztivál.

A rendezvény célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, bemutassa a tudósok érdekes, izgalmas életét, és ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

Évről évre nő Magyarországon az esemény iránti érdeklődés: míg 2006-ban országos szinten háromezren látogattak el a programokra, az idén a szervezők becslése szerint 45 000-50 000 volt a résztvevők száma, akik 24 város 46 intézménye által kínált rendezvények között válogathattak. Ez körülbelül 15 százalékkal több a tavalyinál.

A felsőoktatási és kutatóintézetek által bemutatott érdekes, interaktív programok mellett olyan rendezvényeket is felkereshettek a látogatók, amelyeken a kutatások gyakorlati hasznosítása került előtérbe, illetve az a kutató, aki üzletemberként és tudományos szakemberként egyaránt megállja a helyét.

Az érdeklődők olyan helyekre is bejuthattak, ahova egyébként soha. Egész városok mozdultak meg, sok helyszínre szervezett járatokkal érkeztek a környékbeli településekről az érdeklődők.

Egerben a legnagyobb sikere a Dobó téri Street Science akciónak volt, Szarvason a Halászati Kutatóintézetben egy 18 kilós vágó tok (Acipenser gueldenstaedtii) volt a sztár.

Berettyóújfaluban egy egyedülálló 5500 éves rézmaszk, Győrben pedig egy izgalmas videokonferencia hozta lázba a közönséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik