Tudomány

Tükörrel trükköznek a varjak

Az okos új-kaledón fekete madarak a tükröt használták fel ennivalójuk felkutatására.

Az Új-Zélandi Auckland Egyetemen folytatott kísérletek arra engednek következtetni, hogy nemcsak a főemlősök, a szürke papagáj és az elefánt képes megérteni a tükör titkait, hanem a varjak is felismerik részben, mire való.

Az új-kaledón varjak – a Corvus moneduloides – már korábban is híresek voltak leleményességükről: például gallyakat használnak pecázáshoz, vagy ahhoz, hogy kiszedjék a rovarokat a fák hasadékai közül.

A kutatók tíz befogott vadon élő madáron tesztelték a tükörfelismerést, de egyetlen szárnyas sem értette meg mennyi mindenre használhatja az üvegben látottakat.

A varjak először ellenségesen reagáltak a tükröződésekre, mintha egy másik varjúval találkoznak. Fejmozgásuk felgyorsult, farkukat felemelték, sőt akár meg is támadták az üveget. Mivel először láttak ilyesmit, így a tükörtől eltávolodva, mögötte keresték a másik madarat.

A kutatók szerint ez a viselkedés a madarak tapasztalatlanságából ered. A főemlősök, illetve csecsemők, és egy két éves gyermek számára is hasonló feladványt jelent a tükörkép megszokása.

Amint azonban a kísérlet a második szakaszba lépett, a tudósok meglepő eredményt tapasztaltak. A varjaknak ezúttal nem magukat szemlélték a sík üvegben, hanem segítségével kellett megkeresniük egy húskockát.

A madarak szinte azonnal be tudták azonosítani az elemózsia helyét a tükröződések alapján. Némely példány ügyesebbnek bizonyult fajtársainál, valószínűleg azért, mert jobban használták szaglásukat, mint a többiek.

A legjobban mégis egy Obo nevű nőstény varjú teljesítette a feladatot, ő biztosan csak a vizuális információkra támaszkodott a keresésnél, mivel amikor elfordították a tükröt már nem tudta merre keresse ennivalóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik