Tudomány

Szuperintelligens varjak

A madarak többrétű problémákat is meg tudnak oldani, ráadásul képesek felismerni az ok-okozati összefüggéseket.

Az új-kaledón varjakról eddig is ismert volt, hogy képesek az eszközhasználatra, megértenek egyszerű fizikai törvényszerűségeket, felismerik egymást és különböző embereket. Most kiderült, hogy még ennél is okosabbak: többrétű, viszonylag nehéz problémákat képesek különböző eszközökkel megoldani. Ez arra utal, hogy a madarak képesek összetett, sőt ok-okozati gondolkodásra.

Vizsgálatuk során hét varjút bonyolult feladat elé állították: csak egy lyukon keresztül, hosszú bottal férhettek hozzá egy dobozban lévő húsdarabkához. A botot azonban rácsos dobozba zárták, amelyet csak egy másik, rövidebb bot segítségével lehetett kibányászni. Mindennek tetejébe a második botot egy, a mennyezetről lelógó zsinórról kellett leoldozniuk a madaraknak.

A varjak közül négyen korábbi feladataik során már használtak zsinórhoz kötött botot ahhoz, hogy táplálékhoz jussanak. A másik három ezen kívül annak érdekében is igénybe vett már zsinórt vagy botot, hogy egy másik eszközt elérjen. Míg a “haladóknak” most csak össze kellett kötniük az általuk ismert egyes cselekvéseket, az újoncoknak új viselkedésformákat is el kellett sajátítaniuk.

Mindhárom haladó varjú első nekifutásra megoldotta a feladatot, sőt ez a kezdők közül is sikerült kettőnek. A másik kettő némi gyakorlás után jutott hozzá a jutalomhoz.

A kísérlet különlegessége egy részletben rejlik: a kutatók először azt a benyomást keltették a madarakban, hogy a rövidebb bot nem ér semmit – hagyták, hogy hiába kotorásszanak vele a hús után. A korábbi kísérleteket ugyanis az a bírálat érte, hogy a varjaknak nem kell ok-okozati gondolatmeneteket lefuttatniuk ahhoz, hogy A-ból B-n keresztül elérjenek C-be.

Az új kísérlet pedig pontosan ezt bizonyítja – fejtette ki Alex Taylor. – A varjaknak először ki kellett törölniük az emlékezetükből, hogy a rövid bot hasznavehetetlen, hogy megoldhassák a feladatot. Ez pedig olyan összetett tanulási teljesítmény, amelyről nemrégiben még úgy gondolták, hogy csak az ember, esetleg még az emberszabású majmok sajátja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik