Tudomány

A varjak sose felejtenek

Ne piszkáljuk a károgó madarakat! A varjak szinte életük végéig emlékeznek azoknak az embereknek az arcára, akik egyszer bántották őket.

John Marzluff a Washington Egyetem tudósa a varjak haragját tanulmányozta. Ősemberre hasonlító maszkban riogatta a varjakat Seattle-ben. 15 madárból hetet engedett a szabadba, s arra volt kiváncsi a szabadban élő egyedek is emlékeznek-e majd az atrocitásokra.

A kutatók a Seattle-hez közeli erdőben szintén viselték a jól felismerhető maszkot, amit az állatok “veszélyes arcként” azonosítottak.

Az eredmény meglepte a tudósokat. Az őket bántó vagy szidó emberek arcát nagyon jól megjegyzik a varjak, legalább öt esztendőn át, sőt ezt a tudást társaiknak és utódaiknak is továbbadják.

A varjak különlegesen intelligens madarak. Egyéni tapasztalataikat nem sok állat tudja “tovább örökíteni”, mivel ehhez igen fejlett kognitív feladatok elvégzésére van szükség.

Azok a fajok azonban, amik az emberek környezetében élnek, a mi társadalmunkhoz igazodva osztják meg egymással a tanulással szerzett információkat. Ebbe a csoportba tartoznak a prérifarkasok, a mosómedvék, a sirályok, a galambok és a patkányok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik