Tudomány

Két nagy karambol formálta a Tejutat

24.hu
24.hu

2011. 09. 16. 14:56

Szimulációk megmutatták, hogy az ütközéseknek köszönhetően változtak galaxisunk spirálkarjai, és alakultak ki gyűrűszerű struktúrák a Tejútrendszer szélein.

Korábban a témában:

Az általánosan elfogadott nézetek szerint a tejútrendszer az elmúlt néhány millió évet viszonylag háborítatlanul töltötte, és jellegzetes spirálkarjait annak köszönhette, hogy meglehetős elszigeteltségben töltötte.

Amióta 2003-ban felfedezték a Sagittarius elliptikus törpegalaxist  – a Sag DEG-et -, amely hetvenezer fényévnyire van a Földtől és sarki pályán kering a Tejútrendszer magja körül. A csillagászok próbálták összeegyeztetni e galaxis “törmelékét” azzal, amit a világegyetemben láttak.

Infravörös távcsövek és szuperszámítógépek segítségével az asztronómusok létrehoztak egy új csillagtérképet: az megkülönbözteti a teljes Sag DEG pozícióját, szerkezetét, valamint hurokalakú pályája alakját, amely közel derékszöget zár be a Tejút síkjával.

A törpegalaxis csillagjai mozgásából azt vezették le, hogy a Sag DEG a múltban kétszer ütközött össze a tejútrendszerrel: a karambol 1,9 milliárd, valamint 0,9 milliárd évvel ezelőtt következett be.

A Christopher W. Purcell és kutatótársai arra a következtetésre jutottak, hogy mindkét ütközés “instabilitást”, a csillaghalmazok “sűrűségében” kialakuló ingadozást váltott ki a Tejútrendszer forgó “korongjában”.

A tejútrendszer nem egyforma sebességgel forog – középpontja gyorsabban “pörög”, peremterületei viszont lassabban. Ezek az instabil részek megnyúltak, majd “kiszakadtak” a korong “testéből”, így alakultak ki a spirálkarok.

A szimulációk azt is megmutatták, hogy az ütközéseknek köszönhetően alakultak ki a gyűrűszerű struktúrák a tejútrendszer szélein.

A második ütközés kevésbé “viselte meg” a Tejutat, mint az első, mivel addigra a törpegalaxis már elveszítette sötétanyag-tömege jelentős részét. A sötét anyag nélkül pedig, amely összetartotta a törpegalaxist, a Sag DEG csillagait szerteszét “rángatta” a tejútrendszer óriási gravitációja.

“Napjainkban a szétszabdalt törpegalaxis csillagai hosszú láncokban keringenek a tejútrendszer körül, miközben a sötétanyag-részecskéinek milliárdjai folyamatosan záporoznak a Földünkre is” – fejtette ki Purcell, hozzátéve, hogy kozmikus időben számolva hamarosan, mindössze tízmillió év múlva egy harmadik ütközésre is számíthat a tejútrendszer.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.