Tudomány

Feltárták az aquincumi Festőházat

Az épületet egy pályázat részeként visszaépítik, és a látogatók által bejárható, római mintára berendezett lakóházként funkcionál majd jövő évtől.

Az épület legelső régészeti kutatása az 1940-es évek elején kezdődött, amikor a múzeumtól délre eső területen lőtér kialakításakor leletmentő feltárásokat végeztek.

“Ezek során egy kilenc helyiséges, északi és déli végén egy-egy porticussal kiegészített hosszúkás lakóépületet tártak fel. A szinte minden helyiségében freskókkal díszített épületben festékes tégelyeket is találtak. A festék és a freskók anyaga megegyezett, ezért gondolták úgy, hogy festőmester házáról van szó” – állítja Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum ásatásvezetője.

A feltárások akkor abbamaradtak, a lőtér építése során az ókori épület nagy része megsemmisült.

Az ásatásoknak két éve kezdtek neki. 2009-ben egy kisebb szondázást végeztek, ekkor kiderült, hogy valóban elpusztult az épület nagyobb része, tavaly viszont sikerült megtalálnunk a ház déli sarkát, valamint a dél felől csatlakozó két helyiséges pincét, amely a lépcsőlejárattal együtt szinte teljes épségben vészelte át a lőtérépítést.

A helyiségeket belülről durvább, fehér vakolat borította. A lépcső fokait részben kőből készítették és agyaggal tapasztották le, részben pedig az agyagos altalajba vágták, majd deszkával boríthatták. A lépcsőfokok lenyomata fennmaradt a vakolatban.

Az idén, miután a tereprendezés során elszállították a lődombok megmaradt anyagát, a ház környezetéről szerettek volna többet megtudni.

Az ásatások során bebizonyosodtak a régészek korábbi sejtései, akik feltételezték, hogy a “Festőház” nem volt önálló épület – legalábbis a római uralom későbbi időszakában -, hanem egy úgynevezett hosszúháznak a lakórésze lehetett.

A legkorábbi leletek a II. század elejére tehetők, valószínűleg ekkor épült ki maga a ház is. Legalább háromszor-négyszer átépítették, új helyiségeket alakítottak ki, és megváltoztatták a padlószinteket.

A legutolsó átalakítást a III. század közepén végezték, ekkoriak az utolsó padlószintek, amelyeket megtaláltak.

Nagyon változatos a leletanyag. Elsősorban kerámiákat – mindennapi használati tárgyakat, főzőedényeket, asztali edényeket – találtak, de sok pénzérme is előkerült, amelyek fontos adalékokat szolgáltatnak az épület keltezéséhez.

Rengeteg a freskótöredék került, amelyek több tucat ládát töltenek meg. Ezek a színpompás, többnyire geometrikus és növényi motívumok az épület különböző időszakaiban díszítették a falakat.

A töredékekből valószínűleg össze is lehet állítani falfelületrészeket. Úgy tűnik, hogy mennyezetfreskó is fennmaradt, de egy kis terrakotta Vénusz-szobrocska is előkerült.

A feltárt terület egy részét egyelőre visszatemetik, de például a római utak bemutatásra kerülnek. Az úgynevezett Festőházhoz tartozó további helyiségeket a közeljövőben szeretnénk újra kinyitni és bemutatni az érdeklődőknek.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.