Tudomány

Visszatemetik a pécsi ókeresztény kápolnát

Egyelőre visszatemetik az ókeresztény és középkori leleteket egy volt pécsi szórakozóhely területén; bemutatásukra nincs pénz.

Kapcsolódó cikkek

Az egykori Rózsakert nevű vendéglátóhely területén végzett régészeti kutatásokról annak vezetője, Tóth Zsolt, valamint a munkákkal megbízott Janus Pannonius Múzeum igazgatója és régészeti osztályvezetője számolt be szerdán Pécsett sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, az ásatásra azért volt szükség, mert a kerthelyiség az ókori Sopianae temetője és a középkori város területén fekszik, így kiemelten védett régészeti lelőhely.

A törvény értelmében minden ilyen telken előzetes régészeti kutatást kell tartani építési munkák előtt. A területet a Pécsi Egyházmegye bérli a városi székeskáptalantól, előbbi pedig az évekig zárva tartó Rózsakert helyén újra vendéglátó-ipari egységet nyitna.

A kerthelyiség kivitelezése a régészeti munkákkal együtt 2010-ben indult, előbbit idén nem folytatták. Az ásatás során a negyedik században épült téglasírok, egy ugyanebben az időszakban felhúzott háromkaréjú kápolna és egy középkori lakóépület maradványai kerültek elő.

Tóth Zsolt elmondta: a leleteket várhatóan napokon belül elkezdik visszatemetni, hogy a falmaradványok állapotát megóvják. Bemutatásuk legalább százmillió forintba kerülne, erre nincs mód.

A régészek a visszatemetést követően visszaadják a területet az egyházmegyének. A szomszédos látogatóközpont legfőbb látványossága, a Cella Septichora annak idején szintén hosszú évekig a föld alatt volt az első régészeti munkákat követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik