Tudomány

Megtalálták I. Béla sírját

A szekszárdi vármegyeházánál folytatott régészeti feltárásokból kutatók arra következtettek, hogy a szekszárdi bencés apátság templomának szentélyében temethették el I. Béla királyt.

A királysír korábban feltételezett helyszínén, az apátsági templomhoz kapcsolódó kápolna területén tavaly elkezdett feltárás a napokban folytatódik Az azonban már tavaly kiderült, hogy a feltételezésekkel ellentétben itt nem lehetett I. Béla sírja.

A XI. századi bencés apátságot, ahová az írott források szerint I. Bélát temették, az 1960-as években tárták fel.

Kozák Károly régész a mostani megyeháza északi része alatt talált középkori alapfalakat, amelyek feltételezése szerint egy korabeli kápolnáé lehettek, és még az apátsági templom felépülése előtt temethették ide az Árpád-házi uralkodót.

A 2009-ben végzett megelőző feltáráson viszont egy XIV-XV. századi, gótikus kápolna maradványai kerültek felszínre, így kizárt, hogy a királysír itt lett volna.

Kozák Károly ugyanakkor feltárt az apátsági templom keleti oldalán egy díszsírhelyet, ahol ugyan későbbi eredetű csontvázak és tárgyi leletek kerültek elő. Közvetett bizonyítékok alapján azt lehet mondani, hogy ha I. Bélát a szekszárdi apátságban temették el – amit írott források megerősítenek – akkor a sír itt volt.

AKI ALATT BESZAKADT A TRÓN

I. Béla Árpád-házi magyar király 1060–1063 között. I. Béla Géza magyar fejedelem öccsének, Mihálynak unokája volt.

Apja valószínűleg Vazul volt, bár több korabeli krónika is Vazul öccsét, Szár Lászlót jelöli meg Béla és testvérei apjaként, ennek okai a korabeli politikai események is lehetnek.

A Képes Krónika tanúsága szerint a király úgy halt meg, hogy beomlott alatta a trónja, és ez súlyosan megsebesítette.A sebesült uralkodót nyugatra vonuló csapatai után szállították; de Dévény környékén belehalt sérülésébe. Az általa alapított szekszárdi apátságban temették el.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet I. Béláról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik