Tudomány

Magyar eredményekkel javíthatják a DNS-hibákat

A rák gyógyításában és a fertőző betegségek legyőzésében segíthetnek azok a kutatások, amelyeket az MTA Szegedi Biológiai Központjában végeznek.

Vértessy Beáta, a Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézete igazgatóhelyettesének kutatócsoportja az úgynevezett dUTP-áz enzimcsalád működésének gátlását próbálja elérni – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia hírei között.

Kutatók korábbi eredményei szerint az enzimfunkció eltűnése több élőlényben bizonyítottan negatív következményekkel jár. Az enzimcsalád ugyan esszenciális, mégis gátlása révén képes elpusztítani az aktívan szaporodó sejteket. Ilyen sejtek a rákos sejtek és a vírusok által megtámadott sejtek, vagy az olyan patogén – azaz emberi szervezettől idegen – kórokozók, melyek például a tuberkulózis- vagy maláriafertőzésért felelősek.

“Ha pontosan ismerjük a dUPT-áz enzimet, akkor képesek leszünk a működését gátolni és ezáltal a gyógyszerjelölt molekulákat azonosítani.” – állítja Vértessy Beáta vezető kutató.

A magyar tudósok egyelőre három molekulacsaládig jutottak el, melyeket az enzim hatékonyan gátol. Továbbá a TBC-baktériumokkal szemben mutatott hatékonyságukat és az emberi sejtekre gyakorolt mellékhatásukat is sikerült leírniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik