Tudomány

A tumorsejtek “kikönyöklik” magukat a daganatból

Brit tudósok feltárták, hogy a tumorsejtek milyen trükkös módon képesek áttéteket képezni.

A brit Rákkutató Intézet munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen vegyületek vesznek részt a sejtvándorlásban a rosszindulatú bőrrák, a melanoma esetében.

Mint kiderítették, a tumorsejtek kétféle módon képesek az áttétek képzésére. Egyrészt éles “könyöküket” vetik be, hogy kiküzdjék magukat, másrészt a daganatok maguk is utat nyithatnak a tumorsejteknek.

Mindkét esetben egy fehérjecsoport, a JAK-proteinek (fehérjék) – Janus-kinázok – segítik a daganatos sejtek kiszabadulását, amelyek, a mozgásukhoz szükséges “izomerőt” biztosítják.

A brit kutatásoknak köszönhetően új megvilágításba került az áttétképződés, s lehetővé válik a folyamat megakadályozása. A másodlagos daganatok sokkal agresszívebbek az elsődleges tumoroknál, s nehezebben reagálnak a terápiára. A daganatos halálozás 90 százaléka az áttétek keletkezésének számlájára írható.

A JAK-fehérjék egyébként már rég a “vádlottak padjára” kerültek, ezeket a fehérjéket ugyanis összefüggésbe hozták a leukémiával, és néhány gyógyszerkészítményt kifejlesztettek ellenük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik