Tudomány

Másfél hónap múlva lesz váltás az űrállomáson

A Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósok visszatérését közel nyolc nappal, az újabb személyzet feljuttatását pedig legalább egy hónappal későbbre halasztotta az orosz űrkutatási hivatal.

Eszerint az ISS hatfős személyzetének három tagja a tervezett szeptember 8-i időpont helyett szeptember 16. környékén tér vissza a Földre. A váltást pedig a szeptember 22-re tervezett időpont helyett csak október végén, november elején indítanák útnak.

A Moszkva melletti Földi Repülésirányítási Központ (CUP), valamint az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) houstoni központjának szakértői moszkvai idő szerint vasárnap hajnalban tudatták az űrhajósokkal, hogy a Szojuz TMA-21 űrhajó szeptember 8-ra tervezett visszatérését elhalasztották a Progressz M-12M augusztus 24-i lezuhanása miatt.

A teherűrhajó elvesztése miatt ideiglenesen leállították a Szojuz hordozórakétákkal történő, kutatásokat szolgáló felbocsátásokat.

A Progressz M-12M augusztus 24-én indult el egy Szojuz-U hordozórakétával. Ez utóbbi harmadik fokozatának hajtóműve azonban csütörtököt mondott, és a teherűrhajó, amely egyebek mellett élelmiszereket, oxigént, vizet, ruhaneműt vitt volna az űrállomásra, nem jutott el a kijelölt pályára, hanem lezuhant az Altáji terület egy lakatlan részén.

A Szojuz-U és a Szojuz-FG hordozórakétákban, amelyekkel a Progressz teherűrhajókat, illetve az űrhajósokat szállító Szojuzokat bocsátják fel, a harmadik fokozat hajtóművei azonosak.

Korábbi közlés szerint az űrhajósok tartalékai akár hónapokra is elegendők, mert a tervezéskor számítottak esetlegesen felmerülő problémákra.

Ám az amerikai űrsiklóprogram nyári lezárása óta az orosz Progresszeknek – amelyekkel harminc éves szolgálatuk alatt nem volt probléma -, nincs alternatívájuk. Szakértők szerint az sem kizárt, hogy egy időre üresen kell hagyni az ISS-t.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik