Tudomány

Leállították az orosz rakétaindításokat

Nem lesz váltás egy ideig a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrhajósoknak két-három hónapra elegendő oxigénje, vize és élelme van.

Kapcsolódó cikkek

A legközelebbi ilyen felbocsátást péntekre tervezték: Pleszeckből a GLONASZSZ orosz helyzetmeghatározó rendszer egy műholdját szándékoztak felbocsátani. A nyilatkozó forrás közlése szerint erről külön döntés várható órákon belül.

A Progressz M-12M teherűrhajót szerdán indították Bajkonurból, de a Szojuz hordozórakéta hibája miatt nem jutott el az előírt pályára, és lezuhant az Altaj Köztársaság területén.

A földi repülésirányító központ – CUP – szerdai közlése szerint a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósoknak két-három hónapra elegendő oxigénje, vize és élelme van.

Az Interfax hírügynökség a NASA közlését idézve csütörtökön jelentette, hogy a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó három űrhajós, akiknek szeptember 8-án kellett volna a tervek szerint visszatérni a Földre, további 40-50 napig ott maradhat, amennyiben a “váltás” késik a Progresszel szerdán történtek miatt.

Alekszandr Szamokutyajev és Andrej Boriszenko orosz, valamint Ronald Garan amerikai űrhajós szeptember 8-ig 156 napot töltene az űrállomáson.

A következő űrexpedíciót a Szojuz TMA-22 űrhajó fedélzetén szeptember 22-én tervezték elindítani Anton Skaplerov és Anatolij Ivanyisin orosz, továbbá Daniel Burbank amerikai űrhajósokkal.

A NASA szakértői szerint a Szojuz TMA-21 űrhajó szavatossága 200-210 napra szól, ezért legfeljebb 40-50 nappal hosszabbítható meg a jelenlegi expedíció űrutazása, de egyébként a Nemzetközi Űrállomás tartalékai hónapokra elégségesek akkor is, ha addig több teherűrhajó nem érkezik.

A következő, idén az ötödik Progressz teherűrhajót október 28-án szándékoztak az űrállomásra indítani.

Az amerikai űrkompok leállításával kizárólag a Progressz űrhajók látják el a Nemzetközi Űrállomást minden szükséges tartalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik