Tudomány

Az űrállomáson ragadtak az űrhajósok

A Szojuz TMA-21 űrhajó szeptember 8-ra tervezett visszatérését elhalasztották a Progreszsz M-12 augusztus 24-i lezuhanása miatt.

A Moszkva melletti Földi Repülésirányítás Központ – CUP -, valamint az amerikai NASA houstoni központjának szakértői a heti munka tervezésére rendszeresített konferencia keretében tudatták az űrhajósokkal, hogy Alekszandr Szamokutyajev és Andrej Boriszenko orosz, valamint Ronald Garan amerikai űrhajósnak meg kell szakítani a visszatérésre való felkészülést.

A közlés szerint az űrrepülésük meghosszabbításáról szóló hivatalos döntés a napokban várható.

A Progressz M-12M augusztus 24-én indult Bajkonurból egy Szojuz-U” hordozórakétával. Az utóbbi harmadik fokozatának hajtóműve azonban csütörtököt mondott, és a teherűrhajó, amely egyebek mellett élelmiszereket, oxigént, vizet, ruhaneműt, kísérleti célokra legyeket, és emellett külön finomságokat és családi küldeményeket vitt volna az űrállomásra, nem jutott el a kijelölt pályára, hanem lezuhant az Altaj Köztársaság területén egy lakatlan részen.

A Szojuz-U és a Szojuz-FG hordozórakétákban, amelyekkel a Progressz teherűrhajókat, illetve az űrhajósokat szállító Szojuzokat bocsátják fel, a harmadik fokozat hajtóművei azonosak.

Ezért most arról van szó, hogy a jelenleg az űrállomáshoz kapcsolt Szojuz TMA-22 űrhajó szeptember 22-re tervezett visszatérését elhalasztják arra az időre, amíg a szakértők nem tisztázzák kielégítően, mi volt a probléma a hordozórakétával.

Az Interfax forrásai szerint azt is fontolóra vették, hogy elindítják a Progressz M-13M következő teherűrhajót, és csak akkor indulhat el a következő űrexpedíció, ha az rendben megérkezik.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg a 28. űrexpedíció tagjai dolgoznak: Andrej Boriszenko parancsnok, Alekszandr Szamokutyajev, és Szergej Volkov orosz, Ronald Garan és Michael Fossum amerikai és Furukava Szatosi japán fedélzeti mérnökök.

Korábbi közlés szerint az űrhajósok tartalékai akár hónapokra is elegendők, mert a tervezéskor számítottak esetlegesen felmerülő problémákra. Ám az amerikai shuttleprogram nyári lezárása óta az orosz Progresszeknek – amelyekkel harminc éves szolgálatuk alatt eddig nem volt probléma -, nincs alternatívájuk. Ezért szakértők szerint az sem kizárt, hogy egy időre üresen kell hagyni az ISS-t.

A Progreszsz M-12M olyannyira lakatlan térségben zuhant le, hogy vasárnapig még nem találták meg a roncsait, noha az övezetet, ahol keresik, már többször kibővítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik