Tudomány

Lelepleződött a felegyenesedett ember

A legújabb kutatások azt bizonyítják, a modern ember sohasem lakhatott egy helyen a felegyenesedett emberrel, a Homo erectusszal.

A felegyenesedett embert a modern ember közvetlen elődjének tekintik, hiszen a Homo erectus és a Homo sapiens anatómiája sok vonatkozásban nagyon hasonló. Kivételt csupán a Homo erectus kisebb agytérfogata és koponyájának a modern emberétől némiképp különböző alakja képezi.

A Homo erectus volt őseink közül az első, amely elhagyta Afrikát mintegy 1,8 millió évvel ezelőtt. Afrikában és Ázsia nagyobb részén a felegyenesedett ember körülbelül 500 ezer évvel ezelőtt halt ki.

A legutóbbi időkig a tudósok úgy vélték, hogy Indonéziában, a Solo-folyó környékén, a Ngandong-i lelőhelyén még 35-50 ezer évvel ezelőtt élt a Homo erectus. A közösség utolsó tagjai megoszthatták “élőhelyüket” a modern emberrel, amely körülbelül negyvenezer évvel ezelőtt települt meg Indonéziában.

A csontleletek, mindenekelőtt a fogak kormeghatározását, amely szerint a Homo erectus csupán 35-50 ezer éve halhatott ki, 1996-ban végezte egy kutatócsoport.

A mostani SoRT-projektben egyaránt részt vettek az 1996-os expedíció tagjai, ahogy vizsgálataikat bíráló tudósok is. A vizsgálatokat Susan Antón, a New York-i Egyetem antropológusa, valamint Etty Indriati, az indonéz Gadjah Mada Egyetem antropológusa irányította.

A kutatásokat a Solo-folyó fölött magasodó terasz két lelőhelyen végezték, ahol az őskori árvizek képezte üledékrétegeket vizsgálták.

A kutatók három, a radioaktív bomláson alapuló kormeghatározási módszert alkalmaztak. A korábbi expedícióhoz hasonlatosan alkalmazták az urán-izotópok bomlási sorára alapozó módszert, valamint az úgynevezett elektronspin-rezonanciát. A harmadik módszer az argon-argon kormeghatározás, amely az üledékben talált vulkanikus eredetű ásványok datálására alkalmazták.

Az adatok szerint a Homo erectus legkevesebb 143 ezer éve tűnt el a Föld színéről, ezt az eredményt hozta az uránsor-vizsgálat, valamint az ESR-módszer. A geológiai korok meghatározására szolgáló argon-argon módszer szerint viszont a felegyenesedett ember 550 ezer éve halt ki. Bárhogy is volt, a Homo erectus semmiképp sem élhetett Indonéziában együtt a modern emberrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik