Tudomány

Már az első hetekben kiderülhet a baba neme

Egy új vérteszttel a terhesség kimutatásával szinte egy időben - a hetedik héten - megállapítható, hogy a gyermek fiú lesz vagy lány.

Az eljárással az anyai vérben található magzati DNS-t vetik vizsgálat alá, megelőzve ezzel az ultrahangos vagy a későbbi hetekben történő magzatvízvizsgálatokat.

Amerikai kutatók 6500 terhességnél vizsgálták a teszt eredményességét, és kiderült, hogy a gondosan elvégzett tesztek 95 százaléka pontos eredményt adott a 7. héten, a 20. hétre pedig már 99 százalékban mutatta ki a születendő kis ember nemét.

Az orvosok egyszerre bizakodóak és szkeptikusak. Szerintük az új teszt segítheti a nemeket érintő genetikai betegségek felderítését már magzat korban. Ilyen például a fiúkat érintő izomsorvadással járó Duchenne-szindróma. A Journal of the American folyóiratban megjelent a módszerről szóló tanulmány ugyanakkor etikai problémákat vet fel.

Az egyik lehetséges gond, hogy a szülők a terhesség korai szakaszában elvetethetik a magzatot, ha nem a kívánt nemű. Főleg Indiában, Kínában probléma a nemek fölötti szülői önrendelkezés, ahol a hagyomány szerint a fiúgyermekek születése nagyobb öröm, mint a lányoké.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik