Tudomány

Egy tumor, ami zombivá tesz

24.hu
24.hu

2011. 07. 04. 14:06

Kutatók egy bizarr hasnyálmirigyrákot fedeztek fel, mely elvileg örök életre ítéli az emberi sejteket.

A különleges rákfélét PanNETnek hívják, és a hasnyálmirigy-szabályozásba szól bele. A John Hopkins Egyetem tudósainak legújabb kutatása szerint a hasnyálmirigy-daganat két gént állít le – az ATRX és DAXX jelűt -, melyek az úgynevezett telomer-irányításért felelősek.

A tudomány jelenlegi állása szerint a sejtek minden egyes osztódása során a kromoszómák DNS-láncának végei – azaz a telomerek – rövidülnek.

A telomerek rövidülése összefügg az öregedéssel, és úgy tartják, ha a telomerek rövidülését megakadályozzuk, ill. visszapótoljuk a hiányzó részt, a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nő, a szervezet halhatatlanná válik. Az újonnan azonosított hasnyálmirigyrák a telomereket hosszabbítja meg, így elvileg a biológiai halhatatlanságot teremtené meg, legalábbis az öregedés miatti elhalálozást odázná el.

A PanNET rákban szenvedő emberek mégis inkább élőhalott sejtekkel bírnak, mint halhatatlanokkal.

A tudósok számára kérdés, hogy miként lehetne leállítani a rossz sejtek másolódását az ilyen rákban szenvedő embereknél. Vagy éppen miképpen lehetne az egészséges sejteknél beindítani a halhatatlanná válás folyamatát.

A kutatást tovább nehezíti az a tény, hogy még ma sem tudják a genetikusok, vajon a rövid telomerek okai vagy eredményei az öregedésnek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.