Tudomány

Egy tumor, ami zombivá tesz

Kutatók egy bizarr hasnyálmirigyrákot fedeztek fel, mely elvileg örök életre ítéli az emberi sejteket.

A különleges rákfélét PanNETnek hívják, és a hasnyálmirigy-szabályozásba szól bele. A John Hopkins Egyetem tudósainak legújabb kutatása szerint a hasnyálmirigy-daganat két gént állít le – az ATRX és DAXX jelűt -, melyek az úgynevezett telomer-irányításért felelősek.

A tudomány jelenlegi állása szerint a sejtek minden egyes osztódása során a kromoszómák DNS-láncának végei – azaz a telomerek – rövidülnek.

A telomerek rövidülése összefügg az öregedéssel, és úgy tartják, ha a telomerek rövidülését megakadályozzuk, ill. visszapótoljuk a hiányzó részt, a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nő, a szervezet halhatatlanná válik. Az újonnan azonosított hasnyálmirigyrák a telomereket hosszabbítja meg, így elvileg a biológiai halhatatlanságot teremtené meg, legalábbis az öregedés miatti elhalálozást odázná el.

A PanNET rákban szenvedő emberek mégis inkább élőhalott sejtekkel bírnak, mint halhatatlanokkal.

A tudósok számára kérdés, hogy miként lehetne leállítani a rossz sejtek másolódását az ilyen rákban szenvedő embereknél. Vagy éppen miképpen lehetne az egészséges sejteknél beindítani a halhatatlanná válás folyamatát.

A kutatást tovább nehezíti az a tény, hogy még ma sem tudják a genetikusok, vajon a rövid telomerek okai vagy eredményei az öregedésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik