Tudomány

Mindig ugyanazt a banánt esszük

A sárga banánokat terméketlen klónokként, tömegesen termesztik, ezért genetikailag azonosak. A jövőben a beltenyészté élelmezési gondokat okozhat.

A banánok hétezer évvel ezelőtt ritkán kereszteződő növények voltak, manapság ezzel szemben beltenyészet jellemzi termesztésüket.

Európai és ausztrál kutatók szerint a népszerű gyümölcsöt változatosabbá kellene tenni, mert így fogékonyabbak a betegségekre, kártevőkre és az ökológiai kihívásokra.

A banántermesztés jelentősége fontos, mivel 85%-uk helyi fogyasztásra készül. A banánellátmány hiánya az érintett szegény országokban súlyos éhínséghez vezethet.

Az új banánnemesítésről szóló tanulmány szerint a banántermesztőknek vissza kell menni a gyökerekhez, ki kell deríteni, mely fajokat keresztezték a történelem során, s melyeket választották ki termesztésre. A banán háziasítását a kutatók genetikai, nyelvi és régészeti adatokat elemeztek ki.

Az eredmények azt mutatják, a banántermesztés 7 ezer éve kezdődött. Délkelet-Ázsiában és a Nyugat-Melanézia körüli szigeteken alfajokká hibridizálódtak. A kutatók 1100 kifejezést azonosítottak, melyek banánfajokra utalnak, és a gyümölcs térhódítását teszik követhetővé.

Egy új elemzés arra a tényre is felhívta a figyelmet, több száz féle banánfajta van, amit még nem dokumentáltak. Ilyen például a plantain, azaz a ghánai főzőbanán, melyet krumpli módjára esznek Afrikában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik