Tudomány

Elpusztították a magyar génmódosított kukoricát

Megsemmisítették azt a mintegy 400 hektár magyarországi kukoricavetést, ahol a tiltás ellenére génmódosítottkukorica-vetőmag került a földbe.

Azon a területen, ahol a vetést megsemmisítették – kitárcsázták -, pollenszórás nem történt. Génmódosítottkukorica-vetőmagot Szigetváron és környékén, Létavértesen és környékén, de Szolnok és Fejér megyében is vetettek.

E téren a hatósági ellenőrzések ez év eleje óta folynak, márciusban egy új jogszabály is életbe lépett, amely kötelezővé teszi a forgalomba hozatal előtti GMO-vizsgálatot.

A hatósági ellenőrzések a jövőben is folytatódnak – mondta a helyettes államtitkár – annak ellenére, hogy a vetőmag-forgalmazóknak kötelességük meggyőződni arról: az általuk forgalmazott termék GMO-mentes-e.

Az ellenőrzések során az ellenőrök Pioneer és Monsanto fajtákat egyaránt találtak az elvetett vetőmagok között. A hatóság azt nem vizsgálja – az unión belüli áruk szabad áramlása miatt -, hogy miként került az országba a GMO-val szennyezett vetőmag, de azt igen, hogy hová került az áruból – közölte a helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik