Tudomány

Virtuális hadronütköztető az otthonodban?

Bárki rátalálhat az "isteni részecskére"! Akik letöltenek otthoni számítógépeikre egy programot, az LHC-ben folyó részecskeütköztetéseket fogják szimulálni komputerükön.

Az LHC Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélyen, egy 27 kilométeres, 3 méter átmérőjű alagútban üzemel, ahol a csaknem a fény sebességére felgyorsított, egymással szemben haladó részecskenyalábokat ütköztetik egymással.

Az ütközések során új elemi részecskék keletkeznek általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával a kutatók az anyag tulajdonságait, illetve a világegyetem keletkezésének titkait remélik megfejteni.

Az úgynevezett Higgs-bozon feltételezett részecske, amelynek felfedezése az utolsó hiányzó “darabja” a részecskefizika 40 éve kidolgozott “standard modelljének”.

A Higgs-bozon léte szolgáltatná a legegyszerűbb magyarázatot arra, hogy a korai világegyetemben miként sérült a gyenge kölcsönhatás szimmetriája, és miként nyertek tömeget a részecskék.

Az LHC@home program hasonlatos az olyan népszerű kezdeményezésekhez, mint például a Földön kívüli intelligencia keresésével önkéntesek bevonásával foglalkozó SETI@home elnevezésű projekt. (Az utóbbi a világ egyik legnagyobb “szuperkomputere”, ugyanis több millió önkéntes felhasználó elemzi saját gépén a rádiócsillagászati adatokat szokatlan jelek után kutatva.)

A most meghirdetett projekt résztvevői, akik letöltik otthoni számítógépeikre a programot, az LHC-ben folyó részecskeütköztetéseket szimulálják komputerükön. Ennek során segíthetnek az LHC tudósainak azonosítani olyan korábban sohasem észlelt részecskéket, mint amilyen a feltételezett Higgs-bozon.

“Megfelelő eszközök biztosításával és némi online tréninggel sok millió lelkes önkéntes ténylegesen hozzájárulhat új tudományos felfedezésekhez” – hangsúlyozta a programmal kapcsolatban Pierre Spierer, a Genfi Egyetem korábbi kutatási rektorhelyettese.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.