Tudomány

Elkapták az “isteni részecskét”?

24.hu
24.hu

2011. 07. 25. 07:38

Lehet, hogy megtalálták a Higgs-bozont. A Nagy hadronütköztető ATLAS detektorának mérései váratlan meglepetéssel szolgáltak.

Korábban a témában:

A hír felveti a reményt, hogy a régóta várt részecske talán végre elérhető közelségbe kerül a fizikusok számára. Ugyanakkor az új jel sem elég nagy ahhoz, hogy kizárható legyen a statisztikai véletlen.

A detektor váratlanul néhány pár W bozonok gyenge nukleáris erejét mérte be, a tudósok ebből az információból következtetnek, hogy a Higgs-bozon jeleit fogták.

Áprilisban szintén azt állították a svájci CERN fizikusai, hogy a Nagy hadronütköztető a nevezetes bozon bomlására utaló eseményeket mért be. Később egy másik detektor a CMS már nem találta meg a Higgs-bozon nyomait, és nem erősítette meg a korábbi adatokat. Az akkori felfedezés valószínűleg mérési hiba lehetett.

Nemrég szintén bejelentették, hogy az amerikai Tevatron részecskeütköztető az Nagy hadronütköztető méréseihez hasonló adatokat állapított meg. A kutatók Europhysics konferencián a franciaországi Grenoble-ban vizsgálják ki, hogy azok az mérések összefüggésbe hozhatóak-e az ATLAS detektorból származó jelentésekkel.

MIÉRT “ISTENI” EZ A RÉSZECSKE?

A Higgs-bozon vagy más néven Higgs-részecske felfedezése a Nagy hadronütköztető kísérleteinek egyik fő tudományos célja.

A részecske létezése elengedhetetlen a többi részecske tömegének magyarázatához, és az úgynevezett fizikai standardmodell igazolásához. Éppen ezért a Higgs-bozon a kísérleti fizika Szent Grálja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.