Tudomány

Meteorraj érkezik a hétvégén

24.hu
24.hu

2011. 07. 26. 10:18

Az augusztusi csillaghullás előraja a Delta Aquaridák idén július 29-én keresztezi a Föld pályáját.

Korábban a témában:

A különleges rendkívül vékony holdsarló ideje alatt jön a Delta Aquarida meteorraj, melynek egyes darabjai a Föld pályáját keresztezve csillaghullás jelenségét fogják előidézni az átlagosnál sötétebb éjszakán. Az előrejelzések szerint 15-30 meteor felfénylését, és “hullását” lehet látni majd óránként.

A Delta Aquarida raj a látványos és híres augusztusi hullócsillagok a Perseidák előhírnökei. A Perseida raj – melyek a 109P/Swift-Tuttle üstökös törmeléke – két héttel később, augusztus 12-én okozza majd a legérdekesebb éjszakai látványosságot. A Perseidák meteorhullási csúcsidőszakában óránként 60-120 hullócsillagot is pillanthatnak meg az ügyes megfigyelők.

A hullócsillagok szabad szemmel is követhető jelenségek. A nevükkel ellentétben valójában nem csillagok, hanem űrbéli igen apró kő- és pordarabok, melyek nagy sebességgel ütközve a Föld légkörével felhevülnek és elégnek, úgy hogy, soha nem érik el a bolygó felszínét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.