Tudomány

Déli-sarki dinók Ausztráliában?

Nincs szó képzavarról, mégha első hallásra úgy is tűnik. Valóban antarktiszi dinoszauruszok lábnyomait fedezték fel az ausztrál tengerparton.

Jogosan vetődhet fel bennünk a kérdés a jelenlegi kontinenseket ismerve, mégis hogyan sétáltak át az Antarktiszról a dinoszauruszok Ausztráliába?

A válasz a Föld történetében rejlik. A mai Victoria állam tengerpartján keresztül kapcsolódott egykor Ausztrália az Antarktiszhoz.

A 115 millió és 105 millió évvel ezelőtti időszakban, amikor az átlagos hőmérséklet lényegesen magasabb volt a mainál, dinoszauruszok népesítették be a sarkvidéki térséget.

“Ezekből a lábnyomokból következtethetünk arra, hogyan alkalmazkodtak a dinoszauruszok az antarktiszi ökorendszerekhez ebben a fontos földtörténeti korszakban” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Anthony Martin, az Emory Egyetem paleontológusa, a fosszílizálódott lábnyomok, fészkek, föld alatti vackok és gubók elismert szakértője.

A dinoszauruszok háromujjú lábnyomaira Melbourne-től nyugatra bukkantak, ahol két nagy, a kora kréta időszakból származó homokkőtömb került elő.

A nyomok a theropodáktól “szörnylábúaktól” erednek – e két lábon járó dinoszauruszok csoportjához tartozó őshüllők túlnyomó része ragadozó volt.

Az egyik homokkőtömbön 15 lábnyom látható, beleértve azt a három egymás követő lenyomatot, amely a legkisebb, csirke méretű theropodától származik.

“A homokkőn látható fodrozódás arról tanúskodik, hogy az egykori folyó árterében feküdt. Ilyen területeken maradhattak fenn a legnagyobb valószínűséggel az antarktiszi dinoszauruszok lábnyomai” – magyarázta Martin.

A második kőtömbön 8 lábnyomot fedeztek fel, amelyek különböző méretű theropodáktól származnak: a legnagyobb akkora lehetett, mint egy gólya, a legkisebb pedig mint egy tyúk.

Az amerikai paleontológus szerint mindkét kőtömb ugyanabból a rétegből való. Mint kiemelte, a kicsi, közepes és nagy lábnyomok három különböző faj egyedeitől származhatnak. Előfordulhat azonban, hogy egyetlen faj két felnőtt, különböző nemű egyedétől, illetve egy serdülő dinoszaurusztól.

“Akár egy kis dinoszaurusz családtól is eredhetnek” – jegyezte meg Martin, aki szerint az őshüllők nyáron vonulhattak végig a tengerparton.

Így találtak rá a hihetetlen lábnyomokra:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik