Tudomány

Fosszilizálódott egy dinó halála

Utolsó lábnyomával együtt kövesedett meg egy dinoszaurusz 80 millió évvel ezelőtt.

Lengyel paleontológusok egy Mongóliából származó leleten szokatlan felfedezést tettek. Egy Protoceratops nemhez tartozó egyedet haláltusája végső stádiumában konzerválta a föld 80 millió évvel ezelőtt.

Azaz csontjainak lenyomata mellett jól kivehető életében tett utolsó lépésének nyoma is, ami nagy segítség a paleontológusoknak abban, hogy rekonstruálják, hogyan is érhette a halál az őslényt.

A Varsói Egyetem szakértője, Grzegorz Niedźwiedzki a gerinces lábnyomkutatás szent Gráljának nevezte a felfedezést.

A lábnyom léte sokáig egyáltalán nem volt egyértelmű. A fosszíliát tartalmazó kőzeteket még egy közös lengyel-mongol csapat gyűjtötte a Góbi-sivatagban 1965-ben.

A lábnyomra csak 45 esztendővel később Niedźwiedzki és kollégái lettek figyelmesek, akik egyezést találtak a nyom és a dinoszaurusz hátsó lábainak formája között.

PROTOCERATOPS

A Protoceratops a ceratopsia növényevő dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban élt, a mai Mongólia területén.

A Protoceratopsnak nagy csontgallérja volt, amely a nyakat védhette, tapadási pontként szolgálhatott a nyaki izmok számára, vagy a figyelemfelkeltés eszköze lehetett, de az is elképzelhető, hogy mindezen funkciókat ellátta.

Az állatról elsőként Walter Granger és William King Gregory készített leírást, akik eleinte úgy vélték, hogy az észak-amerikai ceratopsiák őse lehet.

Jelenleg két faja ismert, a P. andrewsi és a P. hellenikorhinus, melyek főleg testméretükben különböznek egymástól. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik