Tudomány

Sosem járt Kínában Marco Polo?


Olasz kutatók szerint a híres utazó sohasem járt Kínában, csak a Fekete-tengerig jutott el. Történeteit másoktól lopta.

Régészek az olasz Focus Storia történelmi magazinban vonták kétségbe Marco Polo utazásait. A műben ellentmondások találhatóak olyan részletekben, amit a felfedezőnek ismernie kellett volna, ha valóban a kínai udvarban működik évekig magasrangú követként.

Marco Polo eltévesztette a mongol flotta hajóinak leírásait, összekeverte Kubiláj kán 1274-es és 1281-es Japán ellen tervezett inváziójának eseményeit. A legfeltűnőbb hiányosság munkáiban, hogy nem írt sohasem az evőpálcikákról, a teázásról, a gyermeklányok lábának elszorításáról, a könyvnyomtatásról, de még a kínai nagy falról sem.

Amikor az utazó meghalt, semmilyen kínai eredetű tárgyat nem hagyott hátra. Marco Polo utazásainak leírásában mindössze 18 olyan mondat található, amelyet egyes szám első személyben fogalmazott meg, és nagyon kevés helyen írta, hogy a saját szemével látta volna a történéseket.

Frances Wood brit akadémikus már korábban is felvetette annak lehetőségét, hogy Polo sohasem járt Kínában. Szerinte munkája valójában egy középkori adatbázis a korabeli távol-keleti ismeretekről.

Művére, amit a genovaiak fogságában rabtársának, Rustichellónak mondott tollba, saját kortársai az Il Milione – ‘Egymillió’ – gúnynevet ragasztották, utalva a benne szereplő feltételezett hazugságok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik