Tudomány

Akiknek nincs ujjlenyomatuk

Egy maroknyi ember él a Földön, akiknek egyáltalán nem nőtt ujjlenyomata. A tudósok szerint a hiányt egy mutáció okozza.

Az ujjlenyomat hiányával született emberek nem egy valószínűtlennek tűnő krimiíró fantáziájából pattantak ki, valóban köztünk járnak a Földön.

Az ember ujjlenyomat még a méhen belül alakul ki, egy normális terhességnél nagyjából félidőben. Minden embernél egyedülálló, még az egypetéjű ikrek esetében sem azonos. Így ideális módja a személyazonosság megállapításának.

Adermatoglyphia, így hívják azt az állapotot, amikor valaki ujjlenyomat nélkül születik. A Tel Aviv-i Egyetem tudósai most rájöttek, hogy valójában egy genetikai mutáció áll a hátterében.

Izraelben öt család tagjainál vizsgálták meg az ujjlenyomat nélküliséget. Eli Sprecher és kutatótársai megállapították, hogy mindegyik vizsgált család osztozott a SMARCAD1 gén mutációján.

A Marylandi GeneDX cég szerint a genetikai beavatkozások nem feltétlenül növeszthetik vissza az adermatoglyphiások ujjlenyomatát, hiába hisznek ebben az izraeli kutatók. Azonban a mutáns gén kimutatásával a jövőben talán kifejleszthetnek új módszereket az ujjlenyomathiány kezelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik