Tudomány

A fül lehet az új “ujjlenyomat”

24.hu
24.hu

2010. 10. 11. 15:49

A fülünk legalább annyira egyedivé tesz bennünket, akár az ujjlenyomat.
Korábban a témában:

A jövőben lehet, hogy nem az íriszről vagy az ujjlenyomatról vagy az arcunkról válunk azonosíthatóvá a számítógépes rendszerek számára, hanem a fülünkről.

A Southamptoni Egyetem kutatói ugyanis felfedezték, hogy az egyes ember fülének egyedi formája van, és kidolgoztak már egy olyan rendszer is, ami képes az embert azonosítani a füléről.

A biometria számos problémát vet fel. Az arcfelismerő rendszerek egy bizonyos idő után az öregedés miatt nem ismerik fel és csak a semleges kifejezést tudják leolvasni.

A fülek is változnak az öregedéssel, de míg az arc ernyed és ráncosodik, a fül arányosan nő, és csak egy picit nyúlik meg, egyébként születésünktől fogva ugyanolyan formájú.

A fülfelismerő rendszer egy fülszkenner-technológián alapul, mely lézerrel olvassa le a fülkagyló formáját és méretét.

A rendszer 99%-os pontossággal működik. A fülazonosítást a negyedik Nemzetközi Biometriai Konferencián ismertették.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.