Tudomány

Kiástak egy II. világháborús repülőt

24.hu
24.hu

2011. 08. 04. 08:31

Hatvanhat évig hevert a föld alatt egy második világháborús vadászgép az olaszországi Emilia-Romagnában.A fémlemezekből a helyiek tésztavágó gépet készítettek.

Korábban a témában:

A Copparóban élők 1945. április 21. óta tudják, hogy szövetséges repülőgép feküdt a szántóföldek alatt, de nem gondolták, hogy erről bárkinek is beszélniük kell. A háború után a gép egyik szárnyát egy traktor le is vágta.

Hatvanhat év után a II. világháborús repülőgéproncsokat kereső Fabio Raimondi, az Archeologi dell’aria – A levegő régészei – című weboldal szerzője jutott el a Pó-folyó menti Copparóba, és ásni kezdett a közeli Mantovában működő Második Világháborús Múzeum segítségével.

Ha darabokban is, de egy Douglas A-20 Boston típusú harcászati bombázót sikerült kiemelni, és a gépen szolgáló katonák személyes tárgyai is előkerültek, közöttük egy óra és egy gyűrű is.

A repülőt négy nappal a háború befejezése előtt lőtte le a német légvédelem. A szövetséges gépen négyen szolgáltak, három angol és egy ausztrál, nevüket az olasz sajtó közölte hangsúlyozva, hogy a pilóta a költőként is ismert David Kennedy Raikes volt, aki huszonegy évesen vesztette életét.

Nevüket az az emlékmű őrzi, mely Máltán a Commonwealth brit nemzetközösségnek a Földközi-tenger felett elesett több mint kétezer repülősét sorolja fel. Copparóban még nem állítottak nekik emlékművet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.