Tudomány

Elkeltek Mengele naplói

Josef Mengele náci háborús bűnös naplóit átszámítva körülbelül 46 millió forintért adták el egy csütörtöki amerikai árverésen.

A 3400 oldalt kitevő 31 kiadatlan jegyzetfüzet értékét 300 és 400 ezer dollár közötti összegre becsülték, így jóval áron alul keltek el a Connecticut állambeli Stamfordban működő Alexander Autographs aukciósház árverésén.

Az 1960 és 1975 között keletkezett iratok életrajzi elbeszéléseket, verseket, filozófiai elmélkedéseket tartalmaznak. A vásárló személyét nem hozták nyilvánosságra.

A Halál angyalaként is ismert, hírhedt SS-tiszt 1911. március 16-án született Németországban. Az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa volt, részt vett azoknak a deportáltaknak a kiválasztásában, akiket azonnal a gázkamrákba küldtek. Számos foglyon végzett embertelen, kegyetlen orvosi kísérleteket.

Mengelét, akinek sikerült a háború után elmenekülnie Európából, soha nem fogták el. Különböző álneveken Dél-Amerikában, Paraguayban és Brazíliában élt 1979-ben, 67 éves korában bekövetkezett haláláig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik