Tudomány

Megszólaltatták Edison első beszélő babáit

Megtalálták és helyreállították a legelső beszélő babákhoz készített 123 éves hangfelvételt.

Az 1888-ban keletkezett felvétel a legrégibb Amerikai Egyesült Államokban rögzített női hang. A bloomingtoni Indiana Egyetem történésze utánajárt, hogy megfejthesse a napjainkban már az idő homályába veszett hanganyag titkait.

Kiderült, Thomas Alva Edison – a XIX. század végének legnevesebb amerikai feltalálója – beszélő gyermekjátékokat tervezett tömeggyártásra. Maga a beszélő – fonográf – baba ötlete 1877 merült fel benne először, de a megvalósítás egy évtizedig váratott magára.

A babák kivitelezéséhez a kor technológiai szintjének megfelelően minden egyes babához egyedi hangfelvételt kellett volna készítenie. A hangrögzítés problémáját a feltaláló 1890-ben oldotta meg – ekkor kerültek kereskedelmi forgalomba az Edison-babák.

1888-ból ismert az első babahangfelvétel a Twinkle, twinkle, little star című gyermekvers.

A “babahangot” őrző 1888-ból származó hengert végül valamilyen ok miatt sohasem építették egy baba belsejébe sem. Sőt az 1890-es évektől kezdve sorsáról semmit sem tudni. 1967-ben került elő a West Orange-i Edison Nemzeti Történelmi Parkból.

A rejtélyes fémtokban őrzött viaszhengert több mint 40 éven át nem tudták lejátszani. A felvételt végül idén májusban a kaliforniai Lawrence Berkeley Könyvtár munkatársai mentették meg, és rekonstruálták az utókornak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik