Tudomány

Hova szállt Edison utolsó lehelete?

A Henry Ford Múzeum kincsként mutatja be a világ egyik legnagyobb feltalálójának utolsó lélegzetét.

Thomas Alva Edison, a szénszálas izzólámpa, a hengeres fonográf feltalálója és az USA első villanytelepének felállítója 1931. október 18-án hunyta le örökre szemeit.

Henry Forddal az 1910-es évek elején került kapcsolatba Edison, amikor az autógyáros T-modelljeihez készített elektromos önindítót.

Egy korabeli anekdota úgy tartja, Henry Ford babonás üzletember lévén hitt a reinkarnációban és a korszak divatos fogalmában az “éterben”, melyet ő a lélekkel és a szellemekkel asszociált. Úgy gondolta, a lélekből a test az utolsó lehelettel távozik, így ha begyűjteti Edison utolsó leheletét a jövő tudósai abból egyszer rekonstruálhatják Thomas Alva Edison lelkét.

Az lélegzet felfogásának oka a valóságban ennél prózaibb lehetett. A haldokló az utolsó lélegzetét tiszteletének jeléül ajánlotta fel barátjának, Henry Fordnak. A kémcsövet Charles, Edison fia tartotta haldokló apja szájához.

Az üvegcsét ma a Henry Ford Múzeumban őrzik, azonban ez nem volt mindig így. Az 1950-es években nyoma veszett a Ford házból, a múzeum a fiolát 1980-ban szerezte vissza újra.

AJÁNLOTT LINKEK:

Információk Edison utolsó leheletéről (Henry Ford Múzeum)
Ki volt Thomas Alva Edison? (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik