Tudomány

Megmenekült a kihalástól a világszép csiga

Egy alabamai csigafajnak sikerült az Egyesült Államok történetében először lekerülnie a Természetvédelmi Világszövetség végveszélyben lévő állatokat jegyző listájáról.

A mindössze 5 centiméteres és szépsége miatt díjjal is jutalmazott Tulotoma csiga – Tulotoma magnifica – mostantól “csupán” a veszélyeztetett fajok táborába tartozik. Az alabamai folyókon egy évtizeddel ezelőtt megindult gátépítési munkálatokat miatt az apró puhatestűek élőhelyei 99 százalékban kipusztultak.

A környezetszennyezési- és a felszíni vizek minőségének szabályozásáról gondoskodó törvénynek köszönhetően azonban a Tulotoma csigák száma az 1991-ben mért tízezerről mára több százezerre növekedett és sikerült visszahódítaniuk korábbi élőhelyeik 10 százalékát.

“A törvénynek és a fejlett földhasználatnak köszönhetően a csigapopuláció ismét növekedésnek indult” – hangsúlyozta Jeff Powell, az Egyesült Államok halászati és vadászati hivatalának biológusa.

A csigák és a kagylók az oxigénben gazdag folyóvizekben élnek. Egy gátak közé szorított tó azonban úgy működik mint egy fürdőkád, vagyis az oxigén lesüllyed, a hőmérséklet pedig felszáll benne.

“Átváltottunk a vízkeringetésre és levegőztető rendszereket szereltünk be, hogy így növeljük az oxigén mennyiségét” – sorolta az Alabama-folyó egyik mellékágán lévő gátnál végzett változtatásokat Brandon Glover, az alabamai villamos művek szóvivője.

A tápláléklánc alján elhelyezkedő csigák algákat esznek és maguk is tápanyagul szolgálnak más állatoknak, emellett pedig minél több van belőlük, annál jobb lesz a víz minősége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik